Opleidingen lifesaving
Na het behalen van Zwem ABC kan direct gestart worden met de diploma’s van de junior redder en zo verder naar zwemmend redder en lifesaver. Deze diploma’s volgen elkaar in logische stappen op en worden dus ook opeenvolgend aangeboden. Hierin is leeftijd mede bepalend, met name als er later wordt ingestroomd/gestart met het zwemmend redden. De leeftijdscategorieën die worden aangegeven bij de diploma’s, dienen gelezen te worden als een richtlijn.
Kernwoorden in de opleidingen van Reddingsbrigade Nederland zijn uithoudingsvermogen, oriëntatie, coördinatie, inzicht, samenwerking en communicatie. Bij de ReddingsBrigade Boxtel kan iedereen leren om een goede redding uit te voeren, waarbij altijd de veiligheid van de redder voorop staat.
Reddingsopleidingen worden gegeven op zaterdagmiddag tussen 14.15 uur en 18.15 uur en op woensdagavond* tussen 19.30-21.30 uur in het zwembad “Het Dommelbad” in Boxtel.
* Minimale leeftijd op woensdag is 16+
Links
folder
Exameneisen en lesplan Zwemmend Redden
folder
Meer info over Reddingsbrigade Nederland
Junior Redder 1-4
Jezelf redden (6-10 jaar)
Kinderen kunnen meteen vanuit het Zwem ABC doorstromen als Junior Redder. De kandidaten worden verder watervreesvrij gemaakt en de basis wordt gelegd voor een verbeterde zwemslagtechniek. De Junior Redder wordt hierdoor een betere zwemmer en de zelfredzaamheid verbeterd, ook in moeilijke en onverwachte situaties. Van deze beginnende redder mag nog niet worden verwacht dat een redding volledig zwemmend wordt uitgevoerd. Een eerste kennismaking met hulp- en reddingsmiddelen is er dan ook op gericht om een ander te kunnen redden zonder het water in te hoeven gaan. Een gediplomeerde Junior Redder kan zichzelf redden, is vrij in het water en kan verschillende hulp- en reddingsmiddelen gebruiken om een ander vanaf de waterkant te redden.
Zwemmend Redder 1-4
Je vriendje redden (10-14 jaar)
De Zwemmend Redder wordt geleerd om een redding volledig zwemmend te kunnen uitvoeren. Bij deze 'natte' redding wordt de nadruk gelegd op het benaderen en het vervoeren van een drenkeling. De Zwemmend Redder leert werken met een rescue tube, het reddingstuigje en samenwerken met andere redders. Ook wordt meer ingegaan op het aanpakken van een ongeval, zoeken van drenkelingen in onbekend water en zorgen voor veiligheid tijdens een redding voor redder en drenkeling. Een gediplomeerde Zwemmend Redder kan een drenkeling redden door hem te zoeken, te benaderen en te vervoeren eventueel met extra hulp- en reddingsmiddelen.
Lifesaver 1-3
Redder (14+)
De Lifesaver wordt opgeleid om zelfstandig een verantwoorde redding uit te kunnen voeren. Hierbij maakt de Lifesaver zelf de inschatting om dit droog of nat te doen en welke hulp- en reddingsmiddelen hierbij gebruikt worden. Bij Junior Redder en Zwemmend Redder zijn alle mogelijke reddingen aangeleerd, het gaat nu vooral om het inzicht om dit toe te passen onder verschillende omstandigheden. Ook wordt er aandacht besteed aan een stukje theorie en het verlenen van nazorg en EHBO. Een gediplomeerde Lifesaver kan onder begeleiding meehelpen in de waterhulpverlening, bijvoorbeeld bij strandwacht en evenementenbewakingen.
Lifeguard
Professional (17+)
Lifeguards zijn de (meestal vrijwillige) professionals die toezicht houden in zwembaden, het strand bewaken, op een reddingsboot varen en hulp verlenen bij grote incidenten op het water. De kandidaten hebben uitgebreide mogelijkheden om hun eigen leerroute te kiezen, zodat ze gemotiveerd zijn en blijven om zich in te zetten voor hun eigen reddingsbrigade en voor bewakings- en hulpverleningstaken op lokale, regionale en landelijke schaal. De diploma's zijn beroepserkend (MBO) en de opleiding vindt zoveel mogelijk in de praktijk plaats. Dat betekent dat de ReddingsBrigade Boxtel haar vrijwilligers opleidt om de uitvoering van alle benodigde functies in ons reddingswerk op een erkend en geborgd kwaliteitsniveau uit te kunnen voeren.
Instructeursopleiding
Redders leren redden (18+ en in bezit van LifeSaver 3 diploma)
Reddingsbrigade Nederland kent een opleiding tot instructeur niveau 2 en tot instructeur niveau 3. Reddingbrigade Nederland volgt de door NOC*NSF vastgestelde richtlijnen voor deze opleidingen, De basis van deze opleidingen is competentiegericht leren. Er wordt vooral opdracht gestuurd gewerkt. De kandidaat moet de opdrachten in de praktijk uitvoeren. De kandidaten die deze opleiding volgen kunnen door het volgen van verschillende workshops kennis vergaren om zo hun opleiding positief te kunnen afronden. Tijdens de opleiding heeft de kandidaat de beschikking over een praktijkbegeleider en een leercoach. De praktijkbegeleider is iemand van de eigen reddingsbrigade welke er voor moet zorgen dat de kandidaat alle kneepjes van het instructeurs vak in de praktijk leert. De leercoach begeleidt het gehele proces.
pdf
Lesplan stage instructeursopleiding V2018 07 12
(1.01 MB)
pdf
(1.01 MB)
Stagelopen
Ter voorbereiding op je instructeursdiploma is het mogelijk om stage te lopen bij een instructeur. De instroomeis voor een stagiaire is minimaal in bezit van Lifesaver 2’
Aanvullende opleiding
Naast de lifesaving opleidingen biedt Reddingsbrigade Boxtel haar leden ook de mogelijkheid om een EHBO diploma te behalen die noodzakelijk is voor Lifesaver 2 en 3