Copyright 2024 - Reddingsbrigade Boxtel

Wedstrijdzwemmen bij de Reddingsbrigade!

Of je nu net je diploma hebt gehaald of al jarenlang een zwemmer bent, het wedstrijdzwemmen bij de Reddingsbrigade is er voor jongen tot oud*.

Het wedstrijdzwemmen is gebaseerd op het reddend zwemmen, verschillende elementen zijn dan ook terug te vinden in de onderdelen. Vier keer 25 meter Popvervoeren of een estafette popvervoeren in de kopgreep zijn twee voorbeelden. Zwemmen met een reddingsmiddel zoals een tuigje is een van de meest spectaculaire onderdelen.

Tot en met je 14e train je eens per week bij de aspiranten en wordt je getraind op je zwemtechniek en wedstrijdtechnieken zoals starten en finishen. Van 9 t/m 11 jaar behoor je tot de aspiranten D, van 12 t/m 14 jaar behoor je tot de aspiranten C. De wedstrijd onderdelen en afstanden zijn aangepast aan de leeftijden van de zwemmers. Verschillende wedstrijdonderdelen worden je aangeleerd zoals popvervoeren, popduiken en duikestafette.

In het jaar waarin je 15 wordt kom je in het junioren wedstrijdteam, vanaf de leeftijd van 16 jaar kun je bij de senioren behoren. Echter t/m de leeftijd van 17 jaar kun je bij de junioren zwemmen. Vanaf 18 jaar behoor je bij de senioren. Afhankelijk van het aantal zwemmers in de verschillende categorieën worden er teams gevormd.

Waar mogelijk trainen de senioren twee keer in de week. Hierbij zijn conditie, techniek en wedstrijdonderdelen vaste onderwerpen.

Er worden verschillende wedstrijden per jaar gehouden en Reddings Brigade Boxtel doet ook mee aan de landelijke competitie met als kroon op het seizoen de Nederlandse Kampioenschappen!

*Om deel te kunnen nemen aan het aspiranten D wedstrijdteam dien je minimaal in het bezit te zijn van Junior Redder 2, voor de aspiranten C geldt de minimale eis van Zwemmend Redder 1. Om deel te nemen aan het junioren of seniorenteam dien je in het bezit te zijn van Zwemmend Redder 4.